(Artikkelen er sakset fra Arendals Tidende den 7. februar 2019)

Selv om det er ti kamper igjen av sesongen tør Grane-trener Paul Gundersen endelig å snakke om opprykk til 1.divisjon. Spillerjakten er allerede i gang og få bør bli overrasket om spillere i Vipers-systemet finner veien til Sparebanken Sør Amfi etter sesongen.

– Vi har begynt å tenke at vi skal klare å rykke opp. Derfor er vi også i gang med å planlegge for spill i 1.divisjon, bekrefter Grane-treneren som har ledet laget til tabelltopp med 13 seire og kun ett tap på 14 kamper så langt denne sesongen.
I slutten av november var tonen en helt annen. Da avfeide Gundersen all opprykksprat.
– Jeg snakker av prinsipp ikke om opprykk, sa han etter drømmestarten på sesongen da.

Heislag
Grane har de siste ti årene fått stempelet som et «heislag», med 1.divisjon og 2.divisjon som stoppesteder annenhver sesong. Om resten av vårsesongen forløper seg etter Kragerø-mannens pipe, skal det bli slutt på den ryktet som et lag som ikke makter overgangen mellom divisjonene. Han har allerede vært i kontakt med et tidligere «heislag», Volda, for å hente inspirasjon og kunnskap. I skrivende stund ligger Volda på kvalifiseringsplass til eliteserien.
– Det viser at det ikke skal så veldig mye til for å løfte hele organisasjonen og laget opp det lille hakket som kreves, mener Gundersen som selv har en mangeårig karriere som spiller bak seg på øverste nivå som spiller.
Selv om kalenderen kun viser januar måned, er arbeidet med å se på kommende sesongs spillerstall i full gang. Gundersen forteller at flere spiller med god erfaring fra de to øverste divisjonene på egenhånd har tatt kontakt med klubben for å forhøre seg om kontrakt. Gundersen vil ikke ut med navn på aktuelle spillere. Han opplyser også at klubben har sendt flere brev til klubber med spillere som kan være aktuelle.
– Ryktet om arbeidet som skjer på og utenfor banen hos oss sprer seg. Vi begynner å bli et alternativ for spillere utenbys som ønsker noe. En økt økonomisk ramme må til for å klatre videre, men det er ikke de helt store summene man snakker om, mener han.

Utvidet
Man skal ha hatt hodet under puta ganske lenge for ikke å ha fått med seg klassereisen og suksessen Vipers Kristiansand har hatt de siste sesongene. Vestegdene har på kort tid blitt et lag å regne med i europatoppen. Det betyr at nåløyet for spillere fra Vest-Agder er blitt ekstremt trangt å komme gjennom, som igjen betyr at Granes mulighet for å plukke opp gode spillere i nabofylket øker.
– Det kan være spillere i Vipers som sitter på benken og som heller vil komme til oss og være sentrale brikker i vårt la. Vi har ikke snakket med noen spillere derfra, siden de er under kontrakt, men skal Grane lykkes med etablere oss i 1.divisjon kan vi ikke la være å se vestover, mener han.
Han påpeker også at det gode talentarbeidet i lokalhåndballen gir håp for fremtiden. Både Grane og Trauma har lag med i den landsomfattende Bring-serien denne sesongen. Flere 16-åringer fra de to klubbene har allerede debutert med bravur i 2.divisjon.

Enkelt
For å sette den siste spikeren i opprykks-kista, er situasjonen er enkel: Grane-damene kan tillate seg å tape tre av de gjenstående ti kampene av serien. Han advarer likevel mot å gå i komfort-fella ved å falle ned et par hakk hva kvalitet på parketten angår. I høst tapte hvittrøyene 29-23 borte mot Hinna, for øvrig det eneste poengtapet denne sesongen. Den knepne 21-20 seieren borte mot tabelltoer Stavanger er også i Gundersens minne før det hele skal avgjøres – og forhåpentligvis spikres, sett med Grane-øyne.
– Jeg er positivt overrasket over hvor mange vinnerskaller som faktisk er i troppen. Kapteinen (red.anm: Siri Aaserud) går foran og det trenes ekstremt bra. Siri går i krigen og får med seg resten av spillerne. Nå skal gjøre den harde jobben på trening hver eneste dag. Troen på at dette skal gå øker for hver seier, avslutter Grane-trener Paul Gundersen.

Grane møter for øvrig Gundersens moderklubb, Kragerø, kommende søndag. Kragerø ligger på nedrykksplass.

PS: Granes danske hurtigtog, Sascha Juul, er suveren toppscorer i 2.divisjon med 108 scoringer.

 

Artikkelen er skrevet av Tore Abrahamsen