Klubbens historie

Aust-Agders første håndball-lag

Forsommeren 1945 ble idéene til å danne Aust-Agders første håndball-lag tent. En lengre artikkel i byens aviser med oppfordring til byens damer om å møte til første trening på idrettsplassen på Skydebanen ble startskuddet. Allerede på første treningskveld møtte det 130 jenter damer og piker. Skydebanen måtte deles opp i fire for at alle skulle få anledning til å spille.  Etter hvert kom håndball inn som fast idrettsgren i Grane. Klubben fikk ikke beholde alle de fremmøtte, flere av klubbene rundt byen tok opp håndball som idrettsgren, blant annet ABK og Fjell Stokken. Året etter, i 1946, fikk Grane også med lag på herresiden.

 

Klubbens første landslagsspiller

Granespilleren Liv Reidun Karlsen var i 1959 Norges beste kvinnelige håndballmålvakt og voktet målet i nordisk mesterskap. Kari Samuelsen, også hun fra Grane, var reserve for Norge i samme mesterskap.

 

Publikumsrekord på Skydebanen

30. august 1959 ble det arrangert landskamp for damer på Skydebanen mellom Norge og Danmark. Det kom 3219 betalende tilskuere til kampen. Liv Reidun Karlsen fra Grane voktet Norges mål. Danmark, som var én av verdens beste damenasjoner, vant kampen 16-7.

 

Granehallen blir bygget

1981 ble et merkeår for klubben, da Granehallen endelig så dagens lys på Skydebanen. Sesongen 1982/83 spilte klubbens herrelag på nest øverste nivå i Norge, da i 2. divisjon (1. divisjon var den gang øverste nivå). Dessverre klarte ikke laget å holde seg i divisjonen og rykket ned etter kun én sesong.

 

Landskamper i Granehallen

Etter at Granehallen ble tatt i bruk, ble det arrangert flere landskamper i hallen. 4. januar 1982 ble det avviklet herrelandskamp mellom Norge og Danmark, en kamp som Norge tapte 20-22. Denne kampen ble sett av over 1100 tilskuere i Granehallen og også overført på norsk TV.

 

God rekruttering på 80-tallet

Byggingen av Granehallen gav god næring til rekrutteringen i klubben. På 80-tallet var Grane en førende klubb på flere aldersbestemte alderstrinn. Sesongen 1986/87 hadde Grane Arendal aldersbestemt guttelag for 17-åringer som i skrivende stund er det eneste laget fra klubben som har kvalifisert seg til spill i «Landsserien», eller «Lerøy-serien» som det heter i dag.

 

Samarbeid med andre lokale klubber

Grane Arendal samarbeidet i flere år på 90-tallet med blant annet Trauma på herresiden. Grane-spillerne spilte i flere år for Trauma og begge lagene dro nytte av felles ressurser.

På slutten av 90-tallet bidro flere av Granes spillere på kvinnesiden i Sørfjell-miljøet, som var den førende klubben på damesiden i denne perioden. Da Sørfjell-epoken tok slutt rundt år 2000, ble samarbeidslaget TGS Arendal etablert, en satsing i regi av Trauma, Grane og Sørfjell. TGS Arendal spilte flere år i 2. divisjon, før laget i sesongen 2009 klarte opprykk til 1. divisjon. Grane Arendal overtok TGS-laget, etter ønske fra de andre samarbeidslagene, og spilte i 1. divisjon i to sesonger før det dessverre ble nedrykk til 2. divisjon igjen sesongen 2010/11.